Nou model de cartipàs Un 25% d’estalvi?

dimarts - 12 - juliol - 2011

En el proppassat Ple el nou equip de govern de CiU va presentar el seu model de cartipàs. Per descomptat que en tenen tot el dret del món, per això des del PSC ens varem abstenir en la votació. El problema sorgeix quan en roda de premsa l’Alcalde anuncia per terra, mar i aire que el seu organigrama representa un estalvi d’un 25% en relació al cartipàs de l’anterior equip de govern. Amb aquesta afirmació va voler donar a entendre que gestionaran la ciutat amb més austeritat i, per descomptat, amb millors resultats que abans, perquè -així almenys ho volem entendre- els cartipassos no es modifiquen per anar a pitjor, ja que la crisi econòmica no pot servir d’excusa per anar perdent pistonada.

Arribats en aquest punt el grup socialista es veu obligat, a contra cor, a fer una sèrie de puntualitzacions.

–         Si ens mirem només els 9 regidors -més l’Alcalde- que formen l’actual equip de govern (amb dos dedicacions exclusives) i el comparem amb l’anterior (5 dedicacions exclusives i una mitja dedicació) veiem que l’estalvi no és d’un 25%, sinó d’un 20%. Només faltaria que no fos així, ja que no coneixem cap empresa que pagui més diners als seus treballadors per dedicar-hi menys hores, tot i que no dubtem que els regidors del nou equip s’hi dedicaran tant com podran, però si han de complir amb una jornada laboral completa al seu lloc de treball habitual, poques hores els quedaran per realitzar altres tasques. El dia només té 24 hores i algunes d’elles s’han d’aprofitar per descansar.

–         Si calculem el que costen a l’Ajuntament els 21 regidors del Consistori, que és el que importa als olotins i les olotines, comprovem que l’estalvi només és d’un 15%.

–         No veiem malament la creació de 4 macroàrees regides per 4 macroregidors. Aquestes 4 àrees, més o menys, són les que ja existien, distribuïdes d’una manera diferent, això sí. El que no veiem clar és que només una d’elles, l’Àrea de Cohesió Social i Atenció a les Persones, disposi al capdavant d’un regidor amb dedicació exclusiva. Vol dir això que les altres Àrees (Progrés Econòmic, Serveis i Innovació i Territori i Medi Ambient) són menys importants?

–         Si ponderem les retribucions dels membres de l’equip de govern en funció de la dedicació teòrica aprovada en el darrer Ple, observem que no es dóna una reducció del 20% dels costos salarials, sinó un augment considerable d’aquets, a l’entorn del 35%. Està clar que el cost per als ciutadans d’Olot dels regidors de l’equip de govern no es pot calcular com una simple addició de les remuneracions percebudes. Cal tenir en compte també les dedicacions plantejades per cadascun d’ells. O és que hi ha algú que cobri el mateix per treballar 8 hores que per treballar-ne la meitat?

–         Aquesta pèrdua de dedicació, CiU la pensa compensar, a banda de les dedicacions nocturnes de gran part dels seus regidors, amb la contractació d’un gerent que farà funcions de coordinació entre els càrrecs polítics i els alts funcionaris. Aquesta contractació no ens sembla ni bé ni malament i ja tindrem temps d’avaluar en el futur l’encert o no d’aquesta decisió. El que no ens sembla just és que el cost d’aquest gerent, autèntica clau de volta del nou model de cartipàs, no computi amb els costos de l’equip de govern. El que està clar és que amb la incorporació retribuïda d’aquest gerent l’Ajuntament d’Olot no s’estalviarà ni un euro en relació a l’anterior model. Ans el contrari, el sobrepassarà amb escreix.

I si al sr Josep Maria Corominas li sap greu “fins i tot des del punt de vista personal” -com repetidament va dir en el Ple davant els qüestionaments del cartipàs formulats pel PSC i ERC- a nosaltres també ens sap greu que hagi pregonat amb tanta alegria la pretesa “austeritat” del seu model de gestió.

Grup Municipal del PSC

Contestar