La difícil realitat a Olot a les portes del 2013

dilluns - 19 - novembre - 2012

El consum d’electricitat, el volum d’escombraries industrials i domèstiques, el consum de gasoil industrial i de transport o el consum de gas natural i de gasos industrials són algunes de les variables que han caigut considerablement en els darrers mesos, i que ens indiquen la brusca frenada de l’activitat industrial a la nostra ciutat i comarca.

Acabem de saber que l’IPC també ha pujat aquest octubre, per quart mes consecutiu, en un 1%. Això ja representa una inflació interanual del 4,2%, la mes alta des del setembre del 2008.

A més, fa pocs dies, un estudi de l’INE reflectia una preocupant immobilitat social: dels adults que havien crescut en llars amb dificultats econòmiques, el 49% segueix en la mateixa situació i un 29% ara viu en condicions de risc de pobresa., davant d’un escàs 7,3% que aconsegueix arribar a final de mes amb facilitat.

Un de cada cinc joves catalans no aconsegueix el graduat escolar, i en dos anys el govern de la Generalitat ha reduït els pressupostos en educació un 12% i en Universitats un 20%, inicialment, perquè les retallades han estat més profundes amb el pas del temps. No és el sou dels funcionaris, és també l’augment d’alumnes per aula, la retallada en recursos de beques menjador –quan ens consta que són molts els infants que l’únic àpat important del dia és el que fan a l’escola. S’ha encarit la matrícula de la FP als cicles formatius de grau superior, i encara més la de les Universitats, amb un augment del 66% – motiu important de la pujada de l’IPC.

Amb aquest panorama de profunda crisis econòmica i social, quines son les prioritats de l’Equip de Govern de CiU a l’Ajuntament d’Olot? Es porten a terme polítiques socials prou actives i profundes? Optimitzem bé els recursos? Tenim clares les prioritats? Tenim la sensació que, en general, ens quedem a la superfície dels problemes, tal com hem pogut comprovar en les propostes que ha fet l’Equip de Govern pels pressupostos de l’Ajuntament d’Olot  pel  2013: un curs d’ESADE adreçat a empresaris a 17.000 Euros la matrícula, una subvenció als usuaris que hagin comprat cotxes de segona mà a la Fira de Sant Lluc amb la promesa per ajudar-los a pagar l’impost  de circulació, entre d’altres iniciatives…

Des del nostre grup proposem augmentar les mesures d’estalvi: encara es pot estalviar més per destinar una part important del pressupost a polítiques de formació, especialment ocupacional, directament adreçada als aturats sobretot ara, que la Generalitat ha deixat d’aportar recursos; en el foment de l’emprenadoria,en l’agilització de tràmits administratius a les empreses, incidir en el fet que el turisme acabi d’entrar a Olot.

I, sobretot, reclamem polítiques socials profundes, iniciatives que, lluny de ser titulars, representin una contribució real de l’ Ajuntament en ajudar als seus ciutadans a tirar endavant.

Contestar