Zoetis-Vall de Bianya

dimecres - 3 - juliol - 2013

A principis d’any la multinacional  americana Pfizer prenia una decisió de vital importància per a la comarca: anunciava que  volia crear una nova empresa,  Zoetis, divisió especialitzada en salut animal, restant la matriu Pfizer a la salut humana.

Aquesta notícia va caure com un gerro d’aigua freda al municipi de la Vall de Bianya, a la ciutat d’Olot i, per extensió, a tota la comarca. Les diferents multinacionals que havien passat per la direcció dels laboratoris ens havien fet patir sobre el futur de l’empresa a la Vall donat que aquestes multinacionals no tenen pàtria i un petit informe de futurs plans empresesarials elaborat en un edifici dels EEUU podia borrar del mapa els  Laboratoris de Bianya.

El 2009 Pfizer- multinacional americana dedicada a la recerca i fabricació de fàrmacs per a les persones i els animals- comprà els ex Laboratoris Sobrino de la Vall de Bianya creats per la família Nogareda, entre d’altres socis, l’any 1955. Els Laboratoris Sobrino ja  havien passat per dues multinacionals abans d’arribar a Pfizer; Cyanamid que els comprà a l’any 1986 i Fort Dodge que els adquirí a l’any 1994.

Pfizer va apostar des d’ un primer moment per la delegació de la Vall de Bianya  i va decidir fer una important inversió  per  construir-hi un dels laboratoris de recerca de salut animal més moderns d’Europa en quant a mesures de bioseguretat i noves tecnologies (I+D+i). La seu de la Vall de Bianya aportà bons resultats empresarials i de recerca i cal destacar la magnífica tasca que va realizar el Sr. Joan Plana Duran de Santa Pau al seu davant.

Per tant, tant la decisió de Pfizer com el resultat de la seva consecució afectaven de ple al nostre territori ja que l’empresa ofereix treball tecnificat a més de dues centes  vint persones –donant feina  directa a  técnics,diplomats, llicenciats i doctorats-  i, de forma indirecta, a moltes empreses de serveis de la Vall de Bianya, d’Olot i de la resta de comarques.

Per això vam celebrar, al febrer, la gran entrada borsàtil de Zoetis a Wall Street, on l’empresa va cotitzar  a l’alça –els títols s’apreciaren al 19%. Podem llegir a la premsa especialitzada que, amb 1200 milions de dòlars, l’operació va esdevenir la més important de Wall Street després de la sortida a borsa de Facebook (empresa que ha entrat a la majoria de les nostres cases).

Una notícia que sens dubte va fer tornar a respirar tranquil al col·lectiu de treballadors i empreses que hi treballen i, per extensió, a tota la comarca. No tot són notícies negatives quan parlem d’economia.

Contestar