La Marquesina del Rengle

diumenge - 6 - octubre - 2013

Imatge del Diari Punt Avui

Malament comencen les obres de la plaça mercat d’Olot: La Betusta Marquesina del Rengle ha passat a “millor vida”. Les màquines que treballen en l’enderroc l’han aixafat completament, malgrat que  el tracte inicial fos traslladar-la. Un document redactat pels Serveis Tècnics Municipals del juny del 2012 inclòs en l’estudi previ dels costos de construcció de la Nova Plaça Mercat, deia entre altres conceptes: “Demolició de l’edifici més trasllat de la Marquesina  del Rengle: 150.000 euros”.

En més d’una ocasió, al Ple Municipal, es va demanar per part d’ERC i d’altres regidors la conservació dels murals de ceràmica de l’exterior de la Plaça Mercat ,de la Marquesina, i dels murals de l’interior. De moment, la Marquesina ja no hi és.

Si bé és cert que l’empresa argumenta l’alt cost del trasllat, no mancaven les idees per a una solució factible alternativa a l’enderroc, ja que la Marquesina formava part del nostre patrimoni col·lectiu. Algunes veus la situaven a la parada d’autobusos davant del nou Hospital; d’altres, a l’antiga estació del tren d’Olot per exposar la màquina rehabilitada, o en alguna escola de la ciutat, per fer les funcions de porxo en cas de pluja…

Dissenyada i projectada pels Serveis Tècnics Municipals fa més de 20 anys, en l’època en què el alcalde d’Olot era el senyor Macias i el regidor de Fires i Mercats -impulsor del projecte de dignificació i millora del Mercat del Rengle- era el senyor Xuclà, la construcció de la nova Marquesina en substitució de la vella va ser l’eix de millora de les infrastructures, juntament amb els bancs que ara s’han traslladat al Firal.

El senyor Xuclà, que va treballar molt per impulsar la Fira de Sant Lluc, el mercat d’Olot i el Mercat del Rengle,  va elaborar  un reglament del Mercat molt avançat a la seva època. Un bon reglament, encara existent i copiat per alguns ajuntaments de les comarques gironines, que vetllava pels interessos dels productors i els consumidors finals: únicament podien vendre al Rengle els productors directes d’Olot i comarca, quedaven totalment exclosos els revenedors  i tan sols es cobrava –i se segueix cobrant- dos euros per banc i dia.

Estem dolguts per aquesta mala solució adoptada per l’empresa constructora i permesa per l’Ajuntament. Esperem que als murals no els passi els mateix que a  la marquesina…

Contestar