A Olot, actualment,  hi ha una vintena d’Associacions de Veïns, la majoria d’elles amb molta història i un llarg recorregut. Als volts del 1906, en quedar-se petit el barri vell de la nostra ciutat es va crear l’Eixample Malagrida; cap al 1930 va néixer el sector de Sant Miquel i, al mateix temps, el barri de les Fonts ja comptava amb una programació d’activitats. Cap als anys 60 van sorgir els barri de Mas Bernat, del Morrot, de l’Hostal del Sol i Sant Roc. Fins als anys 70 no varen aparèixer barris com el Pla de dalt o el de les Planotes.

Avui podem presumir d’una llarga llista d’associacions de veïnsa la nostra ciutat: El Xiprer, els Pisos Garrotxa, les Planotes, Bonavista, Benavent, Pequin, Desemparats, barri de la Caixa; les Fonts; Sant Cristòfor i Mas Bernat; Sant Francesc- Les Estires; Sant Roc; l’Eixample Popular; Mas Baix i els Turons; Montolivet; Pla de Dalt El Cassés; Vivendes Garrotxa; Hostal del Sol; Sant Ferriol; Nucli Antic i Batet de la Serra.

Aquestes fomenten la participació i dinamització de les persones, un dels exemples més clars seria que la majoria de barris celebren la seva festa com les celebrades ara fa dues setmanes al barri de l’Eixample Popular, al barri del Pla de Dalt i el de Benavent.

A més d’organitzar activitats per dinamitzar el barri, les associacions de veïns compleixen una funció tant important com la de recollir les queixes, preocupacions  i propostes per a millorar el dia a dia del barri. Les associacions de veïns tenen un paper clau per a la convivència i el benestar dels ciutadans ja que fomenten la participació i són la veu dels veïns alhora de representar el barri davant l’administració.

Ara bé, perquè les associacions de veïns puguin desenvolupar la seva tasca cal que, per la seva part, comptin amb una junta que sàpiga prioritzar les demandes i necessitats dels veïns; de la mateixa manera que l’Ajuntament ha de tenir un interlocutor únic amb elles per poder crear un ambient de confiança per a poder fer un bon treball.

Per això, amb la nostra entrada a l’Equip de Govern de la ciutat, ara fa dos anys, varem posar de manifest la nostra vocació de servei a la ciutat a través de la participació dels barris, proposant la creació d’una única regidoria de barris com ja s’havia fet en el mandat d’en Lluís Sacrest amb la Veva Ruiz com a regidora. Aquesta proposta fou inclosa en el Pacte de Govern i es la  Mercè Traveria  Regidora dels Grup Municipal Socialista que s’encarrega d’aquestes tasques.

La Mercè Traveria està portant aquesta regidoria amb molta dedicació, participant  en la majoria de reunions que fan als barris, i fent de pont entre les AAVV i les diferents àrees de l’Ajuntament per tal de vetllar perquè les peticions que es fan des de les AAVV arribin a bon port.

Aquest treball demostrar que l’Ajuntament no s’oblida de les associacions veïnals, les posa en valor i es treballa en xarxa amb les diferents regidories per garantir la bona convivència i qualitat de vida als barris d’Olot.

Josep Guix i Feixas, portaveu del grup municipal dels Socialistes a l’Ajuntament d’Olot

 

Contestar