Volem que Olot visqui de cara al riu

dimecres - 3 - abril - 2019

El Fluvià sempre ha representat un eix vertebrador de la ciutat d’Olot. Podria ser un exemple de com els espais naturals poden conviure amb els espais urbans, però fa massa temps que la ciutat viu d’esquena al riu. Només en els darrers anys s’han fet tímides accions des de l’Administració Local per potenciar els valors que el riu pot oferir a la ciutat.

El riu té un recorregut d’uns 4,5 km al seu pas per Olot. D’aquest hi ha algunes zones que han estat tradicionalment punts de trobada i d’esbarjo dels olotins, com ho són: l’Àrea recreativa del Tussols Basil, les Fonts de Sant Roc, el Parc de les Mores, les Tries… però són punts aïllats sense una connexió en forma de passeig-via verda que els connecti.

Per altra banda, el Fluvià és el gran connector natural que travessa la ciutat, un corredor d’un gran interès natural que comunica directament la ciutat amb el Parc Natural.

Per aquest motiu, volem un riu net, amb unes lleres que funcionin com a refugi de la fauna i flora del riu i, en alguns punts, puguin servir d’esbarjo dels ciutadans.

Les nostres propostes

Proposem que tot el recorregut del riu per la trama urbana es pugui seguir per una via verda, per tal que es pugui passejar a peu o amb bicicleta per tot el tram del riu que va de la pista d’Atletisme a les Tries.

img_0062

Proposem fer una Àrea d’esbarjo a la zona de les Fonts, al costat de l’Estació d’Autobusos, i d’una important zona d’aparcaments gratuïts. Aquesta Àrea hauria d’incloure: una passera que connecti el carrer Joan Pere Fontanella amb el camí vell de Batet. Connexió natural de la gent de Batet i del barri de Les Fonts amb el centre de la ciutat. Una zona d’horts urbans que doni servei als hortolans del barri vell. Una zona d’esbarjo de gossos on les persones podrien deixar-los en llibertat, sense cap problema. Una zona d’esbarjo per petits i grans al costat del riu, on els avis puguin ensenyar a fer passeres als seus néts. Una zona de pícnic amb taules i bancs on visitants i habitants de la zona puguin gaudir de la natura i menjar amb tranquil·litat i, sobretot, fer la via verda que ha de connectar amb el Pont de Palau i el Pont de Cal Russet.

També proposem tancar la trama urbana que va pel marge esquerre del riu en els barris de Sant Miquel i les Tries, aquí proposem l’obertura del carrer de Sant Miquel fins al Consum i d’un passeig entre el Parc Zamenhof (Zona del parc de petanca) i les Tries, amb un disseny de passeig semblant al de Sant Roc.

En la millora del riu també proposem conservar per ús públic o privat les construccions fabrils que estan lligades al riu i que han representat un important capítol de la nostra història econòmica i social.

La recuperació de les rescloses i els antics canals també han de formar part d’aquesta recuperació del riu i per tant proposem rehabilitar-los i posar-los en funcionament, si és possible. Com a resultat, ens permetran gaudir d’una làmina d’aigua important durant els mesos de sequera.

Un tema important és la neteja de riu. Seguirem reclamant la construcció d’una depuradora d’aigües residuals a la Vall d’en Bas que depuri les aigües d’aquesta localitat i torni al riu 1hm3 d’aigua depurada. Un volum molt important que permetria augmentar el freàtic de la Vall i deixar lliures els col·lectors dels barris de Sant Roc i del Pla de Llacs. D’aquesta manera les aigües negres d’aquests barris podrien arribar fins a la depuradora de la Canya i no derivar pels sobreeixidors, directament al riu, els dies de pluges abundants. Per altra part, iniciarem la construcció per fases dels col·lectors de separatives. És a dir, les aigües plujanes les portarem directament al riu sense passar per la depuradora.

Un altre tema lligat directament al riu és la protecció de les espècies autòctones en perill d’extinció, tant de fauna com de flora. També serà la nostra prioritat en un treball coordinat amb el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Abans de finalitzar, des del PSC Olot s’està treballant per la creació d’un Consorci d’Ajuntaments que estan lligats a la trama del Riu Fluvià en tots els seus 97 km de recorregut. Des de la Vall d’en Bas a Sant Pere Pescador. Aquesta iniciativa pot representar una oportunitat històrica per coordinar les actuacions públiques lligades al riu i la possibilitat d’establir contactes entre els diferents pobles de la conca.

No ho oblidis, digues la teva: https://forms.gle/1Q8DTkGq6VK8RsAi6 

Contestar