La nostra proposta és dedicar, de forma prioritària, els espais lliures de l’antic hospital a serveis per a la gent gran d’Olot. Aquest és el nostre primer compromís amb els nostres conciutadans, el d’ampliar l’oferta de pisos tutelats per la gent gran en un espai que ofereix les millors condicions per fer-ho.

DSC_2011

Catalunya és, conjuntament amb el Japó, el país que té una població més envellida. Un dels principals problemes que apareixen, en etapes més avançades de la vida, és la solitud. Molta gent gran s’acaba sentint sola, ja que l’estressant ritme diari dificulta molt que les persones puguin dedicar temps suficient als seus familiars de més edat. Està científicament demostrat que la solitud pot tenir efectes perjudicials per a la salut i, no se li escapa a ningú, que hi ha un gran nombre d’aquests casos a la nostra ciutat i a la comarca. Segons les últimes dades publicades segons el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, el 4,8% d’habitants de la Garrotxa són majors de 65 anys que viuen sols.

Què proposem?

És per això que creiem que l’Ajuntament d’Olot pot i ha de donar resposta a les creixents necessitats d’aquest col·lectiu i així ens comprometem a fer-ho.

També, pensarem en altres serveis complementaris i que poden donar un valor afegit al projecte.

●  Serveis de cuina i menjador

●  Alguns pisos per a estudiants que vulguin compartir el seu temps amb persones grans.

●  Atenció sanitària

●  Serveis de neteja i vigilància

●  Activitats diverses (lectura, memòria, excursions, festes, etc.)

Implantació d’un programa intergeneracional

Ens fa especial il·lusió estudiar la possibilitat d’implantar un programa de convivència intergeneracional que enriqueixi a ambdues parts. Les persones grans reben companyia, al mateix moment que se’ls obre una finestra al món juvenil. Per un altre costat, els estudiants poden tenir un lloc assequible, tranquil i amb serveis, per poder estudiar. D’alguna manera, els estudiants portaran el món exterior amb ells i el podran transmetre a les persones grans amb qui compartiran una part del seu temps.

Iniciatives com aquesta han tingut èxit en altres països, com a la ciutat de Deveter, Holanda. Això ha de permetre que, els joves estudiants que així ho desitgin puguin acompanyar a persones grans que així ho vulguin (fer-los companyia, ajudar-los en les seves tasques, compartir àpats amb ells, fer classes, preparar i assistir a festes d’aniversari, llegir-los llibres, escoltar música, etc.) a canvi de tenir uns lloguers subvencionats.

Això també hauria de permetre compartir serveis comuns com menjador, consergeria, espais de lectura/estudi, connexió a internet i sala de TV i, fer possible també, l’aprenentatge compartit.

Aquesta iniciativa també pot enfortir l’oferta educativa de la ciutat, amb més alumnat i més possibilitats d’ampliar els estudis que es poden oferir.

Digues la teva

A través d’aquest enllaç ens pots deixar la teva opinió: https://goo.gl/forms/Qq0DFC1sh433Sg5D3

Comuniquem el posicionament del partit socialista davant les millores proposades per a la variant entre Besalú i Banyoles. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha mostrat intencions de modificar el projecte inicial de desdoblament de la carretera C-66 en el seu tram entre Besalú i Banyoles, proposant fer-hi rotondes i afegir-hi un carril. Pel PSC és bàsic que es faci un 2+2.

Resultado de imagen de autovia besalú banyoles

 

Per això, el passat 10 de març el partit dels socialista va presentar una proposta de resolució al Parlament de Catalunya perquè es mantingui el desdoblament de la carretera C-66 en la variant de Banyoles fins al tram Serinyà-Besalú.

La proposta insta al govern a:

  1. Reconsiderar els estudis informatius i projectes executius a efectuar a la C-66, la variant de Banyoles i en el tram Serinyà-Besalú, tot recuperant la seva execució en forma d’autovia.
  2. Efectuar un estudi informatiu de la variant de Banyoles de la C-66 en forma d’autovia i tramitar-ne la seva exposició pública, projecte constructiu i calendari d’execució.
  3. Plantejar un estudi informatiu del tram de la C-66 Serinyà-Besalú en forma d’autovia i tramitar-ne la seva exposició pública, projecte constructiu i calendari d’execució.
  4. Donades les actuals limitacions pressupostàries , planificar l’execució de les obres de desdoblament de la variant de Banyoles (sobre l’actual recorregut) i l’autovia Serinyà Besalú per fases anuals.

Creiem primordial  ser ferms amb el projecte inicial per poder garantir una bona circulació de vehicles i  la  màxima seguretat pels conductors , ja que aquest tram de carretera hi ha sinistres més de l’habitual.

 

 

El Grup Socialista està en desacord amb la proposta del Ministeri de Foment, feta pública el passat 27 de desembre de 2014, on s’especifica el traçat de la Variant d’Olot de la N-260 amb connexió cap a la Vall de Bianya i la Variant d’Olot de la C-37 amb connexió a les Preses.

 

 

Àlex Sàez, Diputat dels Socialistes a Madrid i Josep Guix, portaveu del Grup Socialista d'Olot,

Àlex Sàez, Diputat dels Socialistes a Madrid i Josep Guix, portaveu del Grup Socialista d’Olot,

 

Avui Àlex Sàez, Diputat dels Socialistes a Madrid, i Josep Guix, Alcaldable dels Socialistes per Olot, han presentat una petició en referència al projecte de la Variant d’Olot presentat per Foment. Aquestes han estat consensuades prèviament amb l’equip de govern de l’Ajuntament d’Olot, el Consell comarcal i representants de la majoria de partits polítics d’Olot i la Vall de Bianya.

 

En primer lloc es demana un pacte de ciutat i de comarca  per avançar en la construcció de la Variant d’Olot i negociar plegats com una sola força amb totes les administracions: el Ministeri de Foment, pel què fa al tram fins al Pla d’en Llunes, i a la Generalitat, pel què fa al Pla d’en Llunes a Codella.

 

Es vol que s’estudiï l’alternativa tècnica de fer un túnel per darrere de l’Hostal del Sol, mantenir l’entrada d’Olot centre de l’A-26 per la rotonda de Can Minguet i allargar l’Avinguda Europa fins a la rotonda de Can Minguet com a vial de servei per donar sortida directa al trànsit del polígon Industrial del Pla de Baix.

 

També es contempla la construcció d’un enllaç d’entrada a Olot Nord, a la Zona del Polígon Industrial del Pla de Baix a l’Avinguda Europa, per tal de recollir tot el trànsit del polígon i d’altres usuaris que vulguin accedir a la ciutat per l’Avinguda Sant Joan les Abadesses: Una avinguda ampla, recta, arbrada que arriba fins a la Plaça Clarà.

 

Finalment, es proposa que es mantingui l’enllaç Olot Oest al Pla d’en Llunes que el projecte de la Generalitat ja contempla per donar servei al municipi de Riudaura i als barris de ponent: Les Planotes, els Pisos Garrotxa, Pla de Dalt i el Nou Hospital.

 

bd

Olot és un ciutat industrial i com a tal cal que les administracions, especialment la municipal, facin tot el possible per donar suport a aquesta activitat econòmica sense fissures.

Anem pel bon camí, les xifres econòmiques ho demostren i la nostra història més recent ho deixa molt clar: La Garrotxa es troba en situació d’avantatge per sobre d’altres comarques i territoris, amb un percentatge d’atur a l’entorn del 13 %, baix si el comparem amb la resta de Catalunya.

c

Es evident que els altres sectors també són importants. El primari especialment a la comarca i el terciari, que amb l’impuls del turisme i la gastronomia, està experimentant un increment considerable, però el seu pes és petit davant del sector industrial.

Tot i així ens calen polítiques més decidides per evitar que marxin les industries d’Olot i cercar noves empreses que es vulguin establir a la ciutat. Per sort, en aquest darrers mesos, hi han hagut tres empreses importants que s’han establert a la comarca. Una, precisament, a Olot, al Polígon del costat de l’Escola Llar a la carretera de La Canya.

Pel que fa aquest polígon, entenem que cal :

  • Que s’obri, sense més dilatacions, el carrer que hi dóna entrada i sortida per la rotonda de la Canya

Així s’evitarà que els cotxes i camions hagin de passar per davant de l’Escola Llar  i donar la volta a la rotonda de Can Minguet si volen anar cap a la Vall de Bianya i Sant Joan les Fonts

El volum de trànsit proper al centre escolar baixaria i, com a conseqüència, també disminuiria el possible excés de contaminació ambiental i acústica. D’aquesta manera milloraria l’entorn i el benestar dels alumnes.

  • Obrir de forma definitiva el pas de vehicles cap a la Depuradora i la Planta de reciclatge.

Es descongestionaria el trànsit del camí de les Feixas,  així aquesta ruta, tant apreciada pels olotins i la gent de la Canya, podria recuperar el seu us inicial de Camí Ral i Via Verda.

  • Que es millorin els carrers del polígon

D’aquesta manera donem un bon suport a l’activitat industrial de la zona del polígon de la Canya, que tot i ser d’iniciativa privada, l’Ajuntament ha de forçar la millora de les infraestructures bàsiques de la ciutat.

 

e

DSC_2011Fa pocs dies l’Equip de Govern de l’Ajuntament d’Olot va aprovar en Junta de Govern Local els usos de l’antic Hospital Sant Jaume. El contingut que es va aprovar, sense la nostra participació, ja que a les juntes de Govern local hi podem assistir com a oients però per una qüestió legal no tenim ni veu ni vot, és el següent:

Dels aproximadament 12.000 m2  de superfície es destinen un 45,31 % a residència geriàtrica, amb un total de 5.300 m2 , passant de les 60 places actuals a les 120.El Geriàtric va ubicat al mateix lloc ampliant cap les plantes superiors de Santa Joaquima.

Els espais d’equipaments de l’Ajuntament (dependències administratives i espai per entitats socials)  sumen un total de 4880 m2 que representen els 41,80% del total, van ubicats en les 5 plantes ( 4 més soterrani)  de la clínica que dona al carrer Mulleres, a més de l’espai on hi havia la Creu Roja que es destina a Oficina de Turisme i la  part de consultes externes que dona al pati interior  que es destina a sala d’actes.

Els espais destinats a superfície comercial, sumen un total de 910 m2 van ubicats al carrer Sant Rafael, on hi havia consultes externes i al carrer Doctor Fàbregas on hi ha l’actual cuina del Geriàtric…

I finalment els espais destinats a les energies que estan gestionats per una empresa externa, ocupen una superfície de 595 m2 i es situen  a l’extrem oest de la planta soterrani i de la plata baixa de l’edifici de la clínica.

Aquesta es la proposta aprovada. I nosaltres què diem ?

Que d’entrada no ens agraden les presses i que a menys de quatre mesos d’unes eleccions municipals, podrien esperar a que el nou Govern de la ciutat pogués decidir-ho.

Que en tot cas aquesta es una gran decisió de ciutat que ens agradaria que fos consensuada amb la majoria de grups del consistori.

Que cal recordar que estem en temps de pocs recursos públics i els que hi ha s’han d’administrar el més acuradament possible. Pel nostre Grup és un error desaprofitar totes les habitacions de la Clínica situades a la cara sud i que donen directament al carrer Mulleres o al pati interior. Totes tenen bany i estan a punt de funcionar. En aquest sentit, demanem que el Geriàtric ocupi les habitacions que ha deixat la clínica i que es destinin els espais del carrer Sant Rafael a dependències administratives: Serveis Educatius, IMPC- serveis econòmics i espais per les entitats de la ciutat que ho necessitin. Així com també considerem que la cuina del Geriàtric ubicada al carrer Doctor Fàbregas, s’ha de quedar de moment allà on és.

Que tal com varem manifestar en el Ple on es varen aprovar els canvis d’usos urbanístics, no estem d’acord en que es destini part de les dependències de l’antic hospital a locals comercials. Aquest no ha de ser l’objectiu de l’Ajuntament, a més, tenint en compte que en el mateix carrer i entorns hi han una colla de locals privats buits que esperen que algú els llogui o els compri. Per altra banda, s’han de respectar les voluntats de molts olotins que varen deixar diners o propietats en forma de deixes a l’Hospital Sant Jaume per tal de que tingues usos assistencials i no comercials.

Notícia Olot Televisió, resum del ple municipal

 

 

DSC_21691-Geriàtric

 

Quan fa 14 anys , es va decidir iniciar les negociacions amb el Departament de Salut per

La construcció d’un nou hospital per a la comarca de La Garrotxa un dels arguments va

ser donar un espai més digne a l’espai del geriàtric actual.

Des de fa  anys l’espai del geriàtric de l´ Hospital de Sant Jaume , situat a l’edifici

del carrer Sant Rafael no reuneix les condicions d´ acreditació que exigeix la Generalitat de Catalunya no reunint tampoc les condicions  de qualitat que cal oferir als usuaris i als treballadors del centre.

Només la promesa d’un futur trasllat  coincidint amb la inauguració del nou

Hospital ha permès salvar les dificultats per a l’acreditació que portaven els problemes

arquitectònics i estructurals.

Des del primer moment el grup municipal socialista a l´Ajuntament d´Olot  es

va comprometre a utilitzar l’espai desocupat de l’actual hospital d’aguts amb els

usuaris del geriàtric , justificat en la millora en la qualitat de l’atenció prestada i en el

molt probable augment de llits.

L´actual direcció de l’Hospital Sant Jaume d’Olot, ens ha fet arribar la proposta de mantenir l’atenció geriàtrica en el mateix espai on s’està realitzant actualment argumentant que l’espai de la Clínica no reuneix els criteris arquitectònics d’acreditació, la qual cosa obligaria a fer una despesa per condicionar els espais.

Donades aquestes premisses, el nostre proposem que el Geriàtric es mantingui en el mateix espai, ampliant i millorant les habitacions (màxim dues places per habitació), els serveis i els espais comuns i que el geriàtric disposi d’un pati- espai exterior.

2- Edifici Consultes Externes- Sant Rafael

Donat que l’Ajuntament d’Olot ofereix una seguit de serveis municipals en edificis de lloguer, cal plantejar la possibilitat, si els estudis econòmics de trasllats i posada en funcionament ho avalen, de traslladar alguns d’aquests serveis a l’edifici del carrer de Sant Rafael.

Una primera proposta es traslladar al carrer Sant Rafael, els Serveis Educatius, els de Joventut, l’escola Municipal d’Expressió i l’escola Oficial d’Idiomes.

Aquesta proposta també ens permet garantir un flux important de ciutadans que utilitzarien diàriament aquest espais , donant vida al carrer major i al barri vell.

 

3- Edifici de la Clínica

 

L’Edifici de la Clínica ofereix diferents possibilitats:

En la Planta baixa s’hi podrien ubicar els serveis de l’Institut Municipal de Promoció de la Ciutat, situat actualment davant de l’estació d’autobusos en un local de propietat privada.

L’Oficina Municipal de Turisme, cercant un espai  ampli que tingui una bona visibilitat  des de l’exterior.

En les plantes d’habitacions, es podria estudiar la possibilitat d’adaptar dues habitacions i  convertir-les en uns apartaments per a gent gran ( tipus apartaments Plaça Balmes ) i a la planta tercera en apartaments per estudiants. Aquests serveis haurien de disposar d’una consergeria comuna i podrien aprofitar alguns serveis del Geriàtric com per exemple el menjador, la biblioteca, etc.  per tots els usuaris i els serveis de geriatria  per la gent gran.

4- Antic Local de la Creu Roja

 

Donat que es un espai que està molt ben situat, s’hi podrien ubicar alguns serveis de Cultura de l’Ajuntament  d’Olot.

5- Proposta  de Futur

 

Finalment, es podria estudiar la possibilitat de traslladar-hi, en el cas que s’arribés a un acord i es disposes d’espai suficient, tots els Serveis que hi ha a l’edifici del Sindicats davant del Pavelló Poliesportiu, d’aquesta forma els usuaris podrien disposar d’un lloc més cèntric per les seves gestions i a la vegada, estarien mes coordinats amb resta de serveis econòmics i d’empresa de l’Ajuntament d’Olot  del Consell Comarcal i de la Cambra de Comerç.

D’aquesta manera la ciutat podria recuperar un edifici al costat dels Pavellons per complementar els serveis de Restaurant- Bar, zones de lectura, espais per les entitats esportives, sales de reunions i conferències, etc.

Forma de Gestió:

 

L’actual Fundació de l’Antic Hospital de Sant Jaume, s’haurà d’encarregar de gestionar tot l’edifici i cobrar els lloguers que esdevinguin del seu us, inclús els lloguers dels serveis municipals.

En el cas que la Fundació tingui un balanç econòmic positiu, els guanys  s’hauran de destinar a millorar els serveis a les persones grans o crear-ne de nous i a les ajudes individuals pels més necessitats.